Emotionally focused therapy: EFT

EFT staat voor emotionally focused therapy: een op emoties gerichte manier van werken met (echt)paren. Paren die merken dat het in hun relatie niet meer loopt zoals ze het graag zouden willen. Koppels die zich telkens, alsof het buiten hun macht om gaat, terugvinden in een negatieve en destructieve manier van omgaan met elkaar. Die elkaar kwetsen, gekwetst worden, elkaar in ruzies de meest vreselijke dingen naar het hoofd slingeren. Of partners die juist afstand hebben genomen van elkaar, die elkaar niets meer te zeggen lijken te hebben.

Relatietherapie

Een relatie is onderhevig aan veranderingen het kan voorkomen dat u er samen (even) niet uitkomt. Relatietherapie kan dan helpen een nieuwe manier te vinden van met elkaar omgaan. Soms kan blijken dat een van de partners naast relatietherapie behoefte heeft aan individuele gesprekken. Lees meer over Relatietherapie

  

Wat kan EFT dan betekenen?

Emotionally focused therapy helpt om een overheersende negatieve spiraal tussen paren te ondervangen en veranderen door zich te richten op de sterke emoties van hechting en liefde die een zo belangrijke rol spelen in dergelijke spiralen. Want wat anders dan deze sterk verbindende emoties maken dat ruzies over een rondslingerende sok, een bepaalde manier van parkeren of het klassieke tandpastadopje zoveel impact hebben? Naast emoties spelen niet alleen zichtbaar geuite boodschappen spelen een rol in een dergelijk negatief patroon, ook de manier waarop partners over zichzelf en over de ander denken en overtuigd zijn van de bedoelingen van hun partner. Bij EFT zoeken stellen samen met de therapeut uit welke onderdelen belangrijk zijn in hun eigen negatieve cirkel en hoe bepaalde onderdelen, bijvoorbeeld sterke overtuigingen of pijnlijke emoties hen tegenhouden in het maken en behouden van contact, van een veilige verbinding met hun partner. Een dergelijke vertrouwde en liefdevolle relatie krijgen, onderhouden en daarmee behouden kost aandacht en moeite - maar is zeker niet onmogelijk. EFT helpt mensen banden weer aan te trekken en te werken aan een hechte relatie. Een hechte relatie betekent: een gevoel van vertrouwen, de zekerheid dat er iemand voor je is en dat jij belangrijk bent voor de ander. Een hechte relatie is een stevige basis om de wereld vanuit tegemoet te kunnen treden en is een rustige en veilige haven om naar terug te keren en nieuwe energie op te doen. In een hechte relatie kunnen partners problemen oplossen en meningsverschillen of ruzies beslechten.